با سلام، جهت اطلاع و پیگیری وضعیت مقالات خود می‌توانید با کارشناس مجله خانم فاطمه نجفی با شماره 09216904318 تماس حاصل فرمایید.
ساعت تماس تلفنی 9 الی 18 روزهای پنج‌شنبه
امکان ارسال پیام از طریق پیام‌رسان ایتا: 9 تا 16 هر روز

   [صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: داوران :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب سایر بخش‌ها
..
پایگاه های نمایه شده
..
نورمگز
..
مگیران
..
لینکدین
..
 
..
:: دوره 14، شماره 56 - ( فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی 1402 ) ::
جلد 14 شماره 56 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
اخلاق اجتماعی در جامعۀ بی‎ ثبات از نگاه عبید زاکانی
حسین به آفرید* 1، حسین مفتخری2 ، حسین محمدی3
1- دانشجوی دکترای تاریخ، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، bhahossein5@gmail.com
2- استاد گروه تاریخ، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
3- استادیار گروه تاریخ، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده:   (197 مشاهده)
اخلاق از اساسی‌ترین الزامات زندگی اجتماعی است و رعایت آن همواره از دغدغه‌های بزرگان جوامع بوده است. اینکه تا چه اندازه می‌توان انتظار داشت افراد یک جامعه، کنشگران اصول اخلاقی آن باشند به بافت فرهنگی، سیاسی و اقتصادی آن جامعه بستگی دارد؛ زیرا اخلاقیات در بستر تاریخی سرزمینی شکل گرفته و سترگ شدهاند و از تمام این دگرگونی‌ها در درون خود تأثیر پذیرفته‌اند. چه بسا یک امر اخلاقی در ادوار بعدی اخلاقی شمرده نشود یا آنچه در جامعه‎ای اخلاقی شمرده می‎شود، در جامعه‎ای دیگر غیراخلاقی انگاشته شود. بنابراین، نمی‌توان از کنشگران اخلاق در جامعه انتظار داشت در هر شرایطی تن به انجام اصول اخلاقی دهند یا هر کنشی را اخلاقی شمارند. در این پژوهش، با رویکرد توصیفی-تحلیلی کوشیده شده به این سؤال پاسخ داده شود از دیدگاه عبید زاکانی در جامعه فاقد ثبات سیاسی و اقتصادی، اخلاقیات تا چه اندازه دستخوش تغییر و دگرگونی شده‌اند و چه گروه‌های اجتماعی بیشترین نقش را در این دگرگونی‌ها داشته‌اند؟ فرضیۀ این مقاله آن است که اخلاق از آشفته ‎بودن اوضاع سیاسی و اقتصادی چندان متأثر می‌شود که می‌تواند اصالت مفاهیم خود را از دست بدهد و در گرداب رویدادها چندان فرو افتد که از خویش بیگانه شده و حتی آنچه پیش‌تر غیراخلاقی بوده، اخلاقی انگاشته شود. در چنین جامعه‌ای، لذت‎طلبی، کوته‌نگری، فرد محوری و منفعت‌طلبی بدون توجه به اخلاق جمعی رشد می‌کند. عبید شاعرِ دل‎نگرانِ الزاماتِ اخلاقی و فراتر از آن متفکری اجتماعی است که نسبت به محیط پیرامون خود بی‎تفاوت نبود. او نقش و جایگاه برجسته‌ای به بزرگان و نخبگان طبقات مختلف جامعه در واژگونی مفاهیم اخلاقی می‌دهد که با پشت پا زدن بر سنن اخلاقی پیشین، اخلاقی نو میآفرینند و منافع قدرت و ثروت خود را تأمین میکنند و تودۀ مردم را نیز متأثر از خویش میسازند و جامعه­ای را شکل میدهند که بیگانه با تاریخ و فرهنگ خود شده است.
واژه‌های کلیدی: عبید زاکانی، اخلاق اجتماعی، بی‎ثباتی سیاسی، نابسامانی اقتصادی و اجتماعی، توده‌ها، اشراف، مغولان، تغییرات اجتماعی
     
ترویجی: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/6/12 | پذیرش: 1402/10/19 | انتشار: 1402/10/19
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Behahfarid H, moftakhari H, mohammadi H. Obaid Zakani's moral apologue of the short-term society. CHS 2023; 14 (56)
URL: http://chistorys.ir/article-1-1611-fa.html

به آفرید حسین، مفتخری حسین، محمدی حسین. اخلاق اجتماعی در جامعۀ بی‎ ثبات از نگاه عبید زاکانی. فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی. 1402; 14 (56)

URL: http://chistorys.ir/article-1-1611-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 56 - ( فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
(فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی)پژوهشنامه انجمن ایرانی تاریخ Cultural History Studies(Pejuhesh Nameh Anjoman-e Iraniye Tarikh)
تکمیل فرم تعهدنامه  و امضای همه نویسندگان برای ارسال مقاله به داوری الزامی است. پس از تکمیل فرم می بایست در بخش ارسال فایل مقاله بارگذاری شود. جهت دریافت فرم این بخش را کلیک فرمایید.
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 46 queries by YEKTAWEB 4645